Ini menu semalam...siakap stim dan terbuk bakar..memang puas hati lah...siakap tu sesuai untuk budak ni makan, sebab tak banyak duri (?) ..HD kata tulang ya...resepi siakap stim ni adalah seperti berikut :
Bahan-bahannya :
- Ikan siakap
- Asam limau
- Asam boi putih
- Serai
- Halia
- Tomato
- Bawang merah
- Bawang putih
- Cili api + cili merah
- garam
Cara membuatnya : Semua bahan di atas dihiris nipis dan digaulkan, pastu tabur atas ikan dan dikukus...bila ikan dah agak masak , tuang sikit air panas supaya ia berkuah sikit...hmmm..sedap dimakan panas2...
Terubuk bakar lagi senang...lumur dengan garam dan kunyit...pastu bakar la..CS buat 2 versi satu dalam aluminium foil, satu lagi bakar direct....yang bungkus tu CS yang request ya..sebab suka dia lembab sikit...tapi memang leka la memakannya maklumler kena berhati2 supaya tak tercekik duri @ tulang...:)
Sambal pencicahnya pula CS buat camni
- Kicap manis
- Asam limau
- Cili api
- Bawang merah
- Tomato
- Garam
- Gula
Nota 1 : Kalau la hari2 ada orang bagi siakap free best nih, ...siakap ni pekerja HD yang dapat masa memancing
Nota 2 : Sedang berangan2 kalau lah ada pengukus yang besar mesti lebih menyelerakan ikan tu dipandang..sekarang ni guna rice cooker je..kena la potong dua ikan tu...

3 comments:
bestnyer....
dah lama tak masak stim, ikan siakap mahal jugak, time budget lebih bole buat kalu tak guna ikan susu jer... lebh murah..
Hehe..terima kasih ler jadi orang pertama komen...terharu rasanya ...sebelum ni takde sape2 respond...terasa diriku begitu tak glamer dan syok sendiri gitu...tapi demi anak2 ku ku coretkan jua cerita untuk kenangan mereka..thanxs wan..
..hujan2 ni best jugak buat siakap bakar..makan panas2..nak tryla resipi ni..http://www.ticerj.blogspot.com/
Post a Comment