Followers

Thursday, December 17, 2009

Paceri Terung





Ni cerita semalam la...CS masak paceri terung..one of the favourite kat umah ni turun temurun dari keluarga HD...maksudnya resepi ni selalu menjadi hidangan kat umah mak mertua.

Resepi yang CS nak kongsikan :
Bahan-bahannya :
  • Terung / Nenas 
  • Serbuk kari 
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Udang kering
  • Santan
1. Langkah pertama, blend bawang merah dan putih
2. HIris halus halia
3. Tumis bawang & halia
4. Masukkan serbuk kari yang dibancuh terlebih dahulu
5. Masukkan santan dan sedikit air
6. Bila dah mendidih masukkan terung
7. Masak hingga terung lembut dan masukkan bahan perasa


Nota 1: Makan paceri pun sedap dengan ikan masin atau telur masin

Nota 2 : Paceri ini dapat juga dijamu pada adik ipar dan biras yang datang untuk tengok2 dapur yang nak dibuat wiring

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...