Followers

Sunday, December 20, 2009

Ayam Salut Tepung


Resepi ini dicilok (haha!) dari kedai mamak yang kitaorang selalu makan di waktu tengahari pada hari persekolahan...Haikal memang suka ayam goreng dia...so sebelum cuti ari tu CS tanya la orang yang masak tu apa bahan dia guna sebab Haikal suka tepung dia..dia pun bagitau la...tapi mungkin la dia ada rahsia sikit2 ..

So CS beli leher ayam kat Jusco dengan niat nak goreng ala2 mamak tu buat

Bahan-bahan yang digunakan :
  • Tepung gandum
  • Tepung jagung
  • Tepung ubi
  • Halia
  • Bawang merah
Cara membuatnya:
  1. Blend bawang merah dan halia (sikit je jangan banyak sangat)
  2. Bancuh ketiga2 tepung tu...tepung gandum paling banyak, yang lain tu sikit2 je
  3. Tambah garam dan gula sikit
  4. Celup ayam dan gorengkan
Hmmm...hasilnya takdelah 100% sama tapi sedap jugakla...tepung tu rangup je sambil makan dengan nasik...diorang kata sedapp!!hehe..juri awam CS kata sedap maka sedapla tu..hehe...

Nota 1 : Yang mamak tu masak cam warna merah sikit, dia bubuh pewarna ke ek?
Nota 2 : CS dah try goreng ngan cendawan, sedaaapppp...bangat!!tapi CS adjust2 sikit letak serbuk kari sket..heheh..eksperimentasi..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...