Followers

Saturday, December 19, 2009

Ayam Masak Merah


Ntah kenapa CS rasa tiba2 je CS pandai masak sekarang ni..hakhak...perasan!Tapi dah pandai la sikit..diorang pun dok puji sedap...cuti sekolah yang panjang ni dan diorang pun dah pandai makan maka CS pun kenalah hari2 fikir apa nak masak supaya diorang ada selera nak makan..taklah nanti balik taska & sekolah diorang kurus kering lak macam mak dia tak bagi makan..

Ni bukan resepi masak hari ni la..hari ni CS masak kurma ayam..pun sedap gak tapi ceritanya akan dikongsi kemudian..hari ni CS nak cerita la CS masak ayam masak merah..sedap dan best!! Resepi CS seperti berikut:

Bahan-bahannya:

  • Ayam la..
  • Cili kering
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Serai
  • Kayu manis
  • Buah pelaga
  • Sos cili
  • Air asam jawa
  1. Langkah pertama cuci ayam bersih2,pastu goreng la separuh masak dengan kunyit dan garam
  2. Blend cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia
  3. Tumiskan bahan diblend tadi hingga wangi
  4. Masukkan kayu manis,serai dan pelaga, sos cili juga
  5. Masukkan ayam dan sedikit air
  6. Tutup kuali dan biarkan hingga kuah pekat sedikit.
  7. Perasakan..
  8. Makan dengan nasi
Semalam sebenarnya CS masak ketam masak lemak kuning dengan nenas muda..pergh! best ! sampaikan tak sempat nak amik gambar..dah abis dah..tapi kos agak mahal gak sekarang...satu kilo RM18...CS beli 2 kilo, nak bagi puas makan sikit..ate satu kilo dapat empat ekor je, CS beli le 2 kilo dapat 9 ekor...beli nenas RM2..

Tapi CS puas hati dapat tunaikan hajat Aiman sebab dia yang sebut2 nak makan ketam..masa kat pasar borong tu pun dia dah terjerit2 tunjuk ketam setiap kali nampak ketam kat situ..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...