Followers

Friday, May 21, 2010

Resepi Kerang Seafood

CS tak tau nape nama dia ada 'Seafood' tapi CS dah tengok orang masak (ada kelas memasak kat sekolah tadi lepas sekolah abis..hehe...program sembunyi2 dengan member2) dan dah rasa ..memang sedap makan panas-panas ..nak resepinya?


  • 2 kg kerang
  • cili api RM2
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 6 batang serai
  • sos tiram
  • kicap manis
  • asam jawa
  • bahan perasa
Cara membuatnya:
  1. Celur kerang dan kopek kulitnya sebelah saja..
  2. Blend 1 bawang besar, halia, serai, cili,bawang putih
  3. Bawang besar 1 lagi hiris bulat2 jek
  4. Tumis bahan di blend hingga wangi
  5. Masukkan sos tiram, kicap manis, asam jawa, sedikit air dan bahan perasa
  6. Masukkan kerang, kacau2 hingga mesra semua bahan,  siap!!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...